1- دانشآموخته دکترای حرفهای دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران
2- گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران ، s_alizadeh01@yahoo.com
چکیده: (150 مشاهده)
زمینه و هدف: یکی از بیماریهای رایج در اسبها که موجب اسهال و سپتی سمی میشــود بیماری سالمونلوز است که باعث زیانهای اقتصادی زیادی در این نوع از دامها میشود. هدف از این مطالعه ارزیابی نقش تشخیصی اولتراسونوگرافی در آنتریت ناشی از عفونتهای سالمونلایی در اسبها بود.
مواد و روشها: در این مطالعه 9 راس اسب هیبرید در محدوده سنی 9-4 سال با نشانههای بالینی تب، اسهال خونی، بی اشتهایی، تنسموس شدید و پرولاپس رکتوم از باشگاههای اسب سواری و مزارع پرورشی سنتی اطراف شهرستان ارومیه انتخاب گردیدند. ابتدا هریک از اسبها تحت اولتراسونوگرافی از روی پوست ناحیه شکم برای ارزیابی ضخامت دیواره رودههای کوچک و سایر شاخصهای اولتراسونیک قرار گرفتند، سپس از این دامها نمونه برداری خون صورت گرفت و نمونههای اخذ شده برای انجام آزمایشهای اختصاصی و تشخیص قطعی بیماری به آزمایشگاه میکروبیولوژی ارسال گردید و نتایج به دست آمده از لحاظ آماری با نرم افزار SPSS نسخه 21 و با استفاده از آزمون T-test، مربع کای و آزمون دقیق فیشر بررسی شدند.
یافتهها: نتایج تست الایزا نشان میدهد که 33/3 درصد از اسبهای مبتلا دارای آنتی بادی سالمونلا تایفی موریوم بودند. فراوانی نسبی اسبهای مبتلا به اسهال مزمن، لاغری و یا هر دو این علایم در اسبهای مبتلا به ترتیب 100 درصد، 66/7 درصد و 22/2 درصد بودند. در بررسی اولتراسونوگرافی، میانگین ضخامت دیواره رودههای کوچک در اسبهای مبتلا 7/2 میلیمتر بود که به طور معنیداری بیش از اسبهای سالم (2/8 میلیمتر) بود (0/05>P).
نتیجهگیری: به طور کلی میتوان نتیجه گرفت که روش اولتراسونوگرافی برای تشخیص بالینی بیماری سالمونلوز در اسبهایی که مبتلا به این بیماری هستند بسیار مفید و مؤثر بوده و با این روش میتوان به تشخیص سریع دست یافت.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
رادیولوژی دریافت: 1401/8/16 | پذیرش: 1401/10/1 | انتشار: 1401/10/10