1- گروه زیست شناسی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران ، aash2347@gmail.com
2- گروه زیست شناسی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
چکیده: (89 مشاهده)
زمینه و هدف: تجویز داروهای آنتی نئوپلاستیک و آلکیله کننده مانند بوسولفان می تواند باعث کاهش باروری گردد. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی تغییرات بافت بیضه، سطوح سرمی تستوسترون و آنتی مولرین هورمون به دنبال تجویز بوسولفان در موش بود.
مواد و روشها: سی و دو سر موش سوری نر بالغ از نژاد Balb/C بصورت تصادفی به دو گروه (n=16) کنترل و بوسولفان تقسیم شدند. حیوانات گروه کنترل تیمار دارویی دریافت نکرند اما حیوانات گروه بوسولفان دو دوز بوسولفان (10 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) به فاصله 21 روز دریافت نمودند. 35 روز پس از تزریق دوم حیوانات گروه بوسولفان و کنترل بیهوش شدند و جهت سنجش هورمون های تستوسترون و آنتی مولرین خونگیری شدند. بافت بیضه نیز جهت ارزیابی هیستوپاتولوژیک خارج گردید. داده های هورمونی با استفاده از آزمون واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی LSD تجزیه و تحلیل گردیدند.
یافتهها: داده های هورمونی نشان داد که سطوح سرمی تستوسترون و آنتی مولرین هورمون در گروه بوسولفان اختلاف معناداری با گروه کنترل نداشتند (P>0.05). همچنین ارزیابی هیستوپاتولوژیک بافت بیضه در گروه کنترل نشان داد که لوله های سمینی فروس ساختاری منظم دارند و اسپرماتوژنز طبیعی است اما در گروه بوسولفان فضای لومنی در لوله های سمینی فروس گسترده بود، ضخامت اپی تلیوم زایا از بین رفته بود و اسپرماتوژنز بطور کامل تخریب شده بود.
نتیجهگیری: تجویز بوسولفان با دو دوز 10 میلی گرم بر کیلوگرم تاثیری بر سطوح سرمی تستوسترون و آنتی مولرین هورمون ندارد اما می تواند باعث تخریب بافت بیضه و القای آزواسپرمی در موش شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی دریافت: 1401/9/1 | پذیرش: 1401/10/7 | انتشار: 1401/10/10