1- فارغ التحصیل، گروه انگل شناسی، دانشکده دامپزشکی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران
2- استادیار، گروه انگل شناسی، دانشکده دامپزشکی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران
3- دانشجو، گروه انگل شناسی، کالج دامپزشکی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران ، pouriazarei95@gmail.com
چکیده: (186 مشاهده)
زمینه و هدف: سارکوسیستوزیس یکی از بیماری های بسیار شایع و مشترک بین انسان و حیوان در اکثر نقاط دنیا می باشد. این بیماری انگلی در اثر تک یاخته سارکوسیست ایجاد می شود. کیست های سارکوسیست عمدتا در عضلات مخطط گاو، گوسفند و بز وجود دارند و اندازه آنها از چند میکرون تا چند میلیمتر متغیر می باشد. در این تحقیق سعی شد میزان آلودگی همبرگرهای شیراز به انگل سارکوسیست تعیین شود.
مواد و روشها: به منظور انجام مراحل آزمایشگاهی، تعداد 100 نمونه همبرگر (70 نمونه همبرگر صنعتی و 30 نمونه همبرگر دست ساز) از سطح شیراز جمع آوری و با رعایت نکات بهداشتی لازم به آزمایشگاه منتقل شد تا مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد. مشاهدات ماکروسکوپیک، روش گسترش مهری و هضمی انواع روش های بررسی نمونه ها بودند.
یافتهها: در روش های ماکروسکوپی، گسترش مهری و هضمی، آلودگی نمونه ها به ترتیب صفر، 28 و 21 بود. پس از بررسی مشخص شد که از مجموع 70 نمونه همبرگر صنعتی تعداد 29 نمونه (41/42%) به سارکوسیست آلوده بودند. از این تعداد، 18 نمونه (62%) از موارد جمع آوری شده در فصل پاییز و 11 نمونه (37/93%) از موارد جمع آوری شده در فصل تابستان بودند. از مجموع 20 نمونه همبرگر سنتی مغازه ای تعداد 13 نمونه (65%) به سارکوسیست آلوده بودند. از این تعداد، 8 نمونه (61/5%) از موارد جمع آوری شده در فصل پاییز و 5 نمونه (38/46%) از موارد جمع آوری شده در فصل تابستان بودند. از مجموع 10 نمونه همبرگر سنتی ارایه شده در واحدهای دست فروشی نیز 7 نمونه (70%) به سارکوسیست آلوده بودند. از این تعداد، 4 نمونه (57/14%) از موارد جمع آوری شده در فصل پاییز و 3 نمونه (42/85%) از موارد جمع آوری شده در فصل تابستان بودند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون مربع کای نشان داد که با ضریب اطمینان 95 درصد بین همبرگرهای صنعتی و سنتی با میزان آلودگی ارتباط معنی داری وجود ندارد. همچنین بین نمونه های پاییز و تابستان با میزان آلودگی ارتباط معنادار وجود نداشت.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان می دهد که فراوانی آلودگی نمونه های همبرگرهای صنعتی و سنتی به انگل سارکوسیست در شهر شیراز بالاست. بنابراین پیشنهاد می گردد اقدامات پیشگیرانه و بازرسی های دقیق از محل تولید و فروش همبرگرها بعمل آید.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
انگل شناسی دریافت: 1401/12/11 | پذیرش: 1402/3/7 | انتشار: 1402/3/10