زارعی پوریا، شفیعی الهام، ترابی یاسمین، زارعی پدرام، ده بزرگی رضا. بررسی شیوع ژیاردیا دئودنالیس در گوساله ها و گاوهای شیری شهرستان فیروزآباد، ایران. مجله طب دامپزشکی جایگزین. 1403; 7 (22) :1301-1307
URL: http://joavm.kazerun.iau.ir/article-1-167-fa.html
1- دانشجو، گروه انگل شناسی، دانشکده دامپزشکی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران ، pourizarei95@gmail.com
2- دانشجو، گروه انگل شناسی، دانشکده دامپزشکی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران
3- دانشجوی فارغ التحصیل، گروه دامپزشکی و علوم زیست پزشکی، کالج کشاورزی، دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا، ایالات متحده آمریکا
چکیده: (39 مشاهده)
زمینه و هدف: ژیاردیا دئودنالیس یک تک یاخته مشترک بین انسان و دام منتقله از طریق آب و غذا است که دستگاه گوارش انسان و حیوانات را آلوده می کند و باعث ایجاد عفونت در گاو با تظاهرات روده ای همراه با اسهال می شود. ژیاردیازیس باعث خسارات اقتصادی بسیار زیادی می شود، به ویژه در گاوداری های گوشتی و شیری که به هزینه های بالای درمان، مرگ و میر گوساله ها و کاهش افزایش وزن در حیوانات نسبت داده می شود. مطالعه حاضر با توجه به شرایط مساعد دامداری این شهرستان در استان فارس، بر تعیین شیوع عفونت ژیاردیا دئودنالیس گاوی در گاوهای شهرستان فیروزآباد متمرکز است.
مواد و روش ها: در مجموع 451 نمونه مدفوع تازه از شش گاوداری شهرستان فیروزآباد به طور تصادفی جمع آوری و بر اساس سن و نوع مزرعه طبقه بندی شدند. نمونه ها تحت مشاهده ماکروسکوپی و روش فلوتاسیون مدفوع قرار گرفتند. نتایج بهدستآمده با استفاده از نرمافزار SPSS و آزمون مربع کای (X2) مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
یافته ها: شصت و دو نمونه مثبت و شیوع کلی ژیاردیا 13/7 درصد بود. از نظر سنی، تعداد گوسالههای شیری آلوده، گوساله های از شیر گرفته نشده ، گاوهای جوان و گاو بالغ به ترتیب (15/2%)، (16%)، (10/1%) و (14/6%) بود. از نظر نوع نگهداری، 4 نمونه (3/5 درصد) در مزارع نیمه صنعتی و 28 نمونه (8/3 درصد) در مزارع سنتی مثبت بودند.
نتیجه گیری: تجزیه و تحلیل آماری نشان می دهد که ارتباط معنی داری بین عفونت ژیاردیا دئودنالیس با سن حیوانات وجود دارد (گوساله ها نسبت به گاو آلودگی بیشتری نشان می دهند) و ارتباط معنی داری بین نوع نگهداری و درصد بیماری (مزارع سنتی نمونه های مثبت بیشتری دارند. نسبت به مزارع نیمه صنعتی) مشاهده شد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
میکروبیولوژی دریافت: 1402/8/30 | پذیرش: 1402/11/29 | انتشار: 1403/9/10