گروه علوم بالینی، دانشکده دامپزشکی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران ، hadipourmm@yahoo.com
چکیده: (65 مشاهده)
زمینه و هدف: پرندگان خانواده کبوترسانان از جمله کبوترهای اهلی و وحشی، نگرانی جدی در ارتباط با انتقال بین گونه ای ویروس های آنفلوانزای تیپ A می باشند. تحقیق حاضر در ارتباط با بررسی سرولوژیک ویروس آنفلوانزای طیور تحت تیپ H9N2 در کبوترهای اهلی و وحشی می باشد.
مواد و روش ها: به منظور انجام این تحقیق، در فاصله زمانی اردیبهشت تا دی ماه 1401، تعداد 200 نمونه خونی از کبوترهای اهلی و وحشی (از هر گروه تعداد 100 نمونه) ظاهرا سالم و بدون علایم بالینی در مناطق مختلف شهر شیراز اخذ گردید و با آزمایش سرولوژی ممانعت از هماگلوتیناسیون (HI) مورد بررسی قرار گرفت. کبوتر های مورد مطالعه تاریخچه واکسیناسیون علیه هیچ بیماری نداشتند.
یافته ها: نتایج تحقیق حاضر نشان داد که هر دو گروه از کبوترها سطوح مختلفی از آنتی بادی علیه ویروس آنفلوانزای H9N2 را دارا بودند. میانگین تیتر آنتی بادی در کبوترهای اهلی و وحشی به ترتیب 3/9 و 4/31 و درصد موارد مثبت سرمی به ترتیب 16 و 25 درصد بود. تحلیل نتایج بر اساس آزمون آماری Student’s t test، اختلاف آماری معنی داری بین دو گروه از لحاظ تیتر آنتی بادی و درصد موارد مثبت سرمی نشان داد (p<0.05).
نتیجه گیری: نتایج تحقیق حاضر نشان داد که هر دو گروه کبوترهای اهلی و وحشی به درجاتی دارای تیتر آنتی بادی علیه ویروس آنفلوانزای H9N2 بودند. تعداد موارد سرمی مثبت و تیتر های آنتی بادی در کبوترهای وحشی به مراتب بالاتر از کبوترهای اهلی بود که این امر می تواند به دلیل طبیعت آزاد زی این پرندگان و طیف پروازی گسترده تر و مواجهه با سایر پرندگان حامل باشد. در پایان می توان گفت که هر دو گروه کبوترهای اهلی و وحشی می توانند مخازن بالقوه و بدون علایم ویروس های کم حدت آنفلوانزا بوده و نقش مهمی در گسترش و پراکندگی این ویروس ها داشته باشند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
بیماریهای طیور دریافت: 1402/8/11 | پذیرش: 1402/10/1 | انتشار: 1403/3/10