1- گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران ، sh.asmariyan87@yahoo.com
2- دانش آموخته دانشکده دامپزشکی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران
چکیده: (13 مشاهده)
زمینه و هدف: هیپرلیپیدمی یک بیماری مزمن و از عوامل مهم در تشدید بیماریهای قلبی عروقی، دیابت و فشار خون بالا است. بیماری های قلبی عروقی به عنوان اولین عامل مرگ و میر می باشد. مصرف طولانی مدت داروهای کاهنده چربی خون می تواند عوارض متعددی در برداشته باشد، از این رو تمایل به درمان های سنتی افزایش یافته است. در مطالعه حاضر به بررسی اثرات گیاه ختمی و سیر بر میزان الگوی لیپیدی و مقایسه تاثیر آنها در موش صحرایی پرداخته شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه تعداد 60 سر موش صحرایی نژاد ویستار به طور تصادفی به 6 گروه مساوی تقسیم شدند. گروه کنترل منفی رژیم غذایی پایه را دریافت کرد اما گروه کنترل مثبت، رژیم غذایی پرکلسترول را دریافت نمود و سرم فیزیولوژی به آنها تزریق شد. گروه های تجربی 1 و 2، عصاره ختمی با دوز 200 و 400 mg/kg و گروه های تجربی 3 و 4 عصاره سیر با دوز 200 و 400 mg/kg دریافت کردند. پس از 30 روز و در پایان مطالعه، خونگیری بصورت ناشتا انجام شد و سطوح سرمی کلسترول، تری گلیسرید، HDL، LDL و VLDL اندازه گیری شد. برای تحلیل داده ها از آنالیز واریانس دوطرفه، آزمون Tukey و تست تعقیبی Post-hoc برای مقایسه بین گروه ها استفاده شد.
یافته ها: گیاه سیر و ختمی سبب کاهش سطح لیپیدهای سرم شدند وتقریبا عملکرد مشابهی داشتند. سطح سرمی فاکتور های ذکر شده در گروه های تجربی با عصاره سیر و ختمی بخصوص در دوز mg/kg 400 گیاه ختمی و 200 و 400 mg/kg سیرتفاوت معنی داری با گروه کنترل مثبت داشتند، این تغییرات وابسته به دوز بود بطوریکه با افزایش دوز عصاره، اثرات هیپولیپیدمی افزایش یافت.
نتیجه گیری: گیاهان ختمی و سیر از نظرتاثیر بر لیپیدهای سرم تقریبا مشابه عمل کرده و میتوانند به عنوان یک روش درمانی مطلوب جهت هیپرلیپیدمی استفاده گردد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
فارماکولوژی و فیزیولوژی دریافت: 1403/1/22 | پذیرش: 1403/3/16 | انتشار: 1403/10/10