1- گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرضا، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرضا، ایران ، lakzadeh@iaush.ac.ir
2- گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرضا، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرضا، ایران
3- گروه شیمی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرضا، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرضا، ایران
چکیده: (308 مشاهده)
کنترل کیفیت مواد غذایی بعد از تولید، برای تضمین سلامت مصرف کنندگان بسیار مهم می باشد. در این میان شیرینی های خامه ای با توجه به مصرف زیاد، رطوبت بالا و احتمال آلودگی ثانویه از اهمیت بیشتری برخوردار هستند. بنابراین در این تحقیق در راستای ارتقاء بهداشت عمومی، کاهش عوارض بیماریهای ناشی از غذا و هزینه های درمان، به بررسی کیفیت میکروبی شیرینی ها پرداخته شد. در این مطالعه مقطعی 50 نمونه شیرینی تر از مراکز فروش در شهر اصفهان به صورت تصادفی در دو فصل تابستان و زمستان جمع آوری گردید و از جهت باکتری های عامل مسمومیت غذایی و شمارش کپک و مخمر، انتروباکتریاسه مطابق روشهای استاندارد ملی ایران مورد ارزیابی قرار گرفت. داده های حاصل به کمک نرم افزار SPSS 16 (t-test) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در این نمونه ها کمترین و بیشترین میزان آلودگی به ترتیب مربوط به سالمونلا (0%) و مخمر (48%) بود. 38% از شیرینی ها به واسطه آلودگی انتروباکتریاسه و 8% از جهت اشرشیا کلی غیر قابل مصرف اعلام شدند. درصد آلودگی کپک و استافیلوکوکوس آرئوس به ترتیب 18% و 40% بیان گردید. در میان میکروبهای مورد مطالعه اثر فصل فقط در ارتباط با باکتری اشرشیا کلی در تابستان و استافیلوکوکوس ارئوس در زمستان از نظر آماری معنی دار بود. بر اساس این نتایج می توان بیان نمود که تلاش بیشتری در راستای بکار گیری اصول بهداشت فردی، بهداشت محیط، توجه به سلامت مواد اولیه همراه با افزایش آگاهی افراد و نظارت بیشتر در مراکز عرضه مواد غذایی مورد نیازمی باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
بهداشت مواد غذایی دریافت: 1396/6/14 | پذیرش: 1396/9/4 | انتشار: 1396/9/15