Shahrivar T, Mokhtari M, Alipour V. An Investigation into the Effects of Alcoholic Extract of Alhagi Maurorum on Lipid Profiles In Streptozotocin-Induced Diabetic Male Rats. J Altern Vet Med 2017; 1 (2) :70-79
URL:
http://joavm.kazerun.iau.ir/article-1-49-fa.html
شهریور طهمورث، مختاری مختار، علیپور ولی. بررسی تاثیر عصاره الکلی خارشتربر پروفایل لیپیدی موش صحرایی نر در دیابت القایی ناشی از استرپتوزوتوسین. مجله طب دامپزشکی جایگزین. 1396; 1 (2) :70-79
URL: http://joavm.kazerun.iau.ir/article-1-49-fa.html
1- گروه زیست شناسی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران
2- گروه زیست شناسی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران ، m.mokhtari246@yahoo.com
3- گروه سلامت، علوم پزشکی،دانشگاه هرمزگان، ایران
چکیده: (329 مشاهده)
اختلال در تولید لیپیدیکی از رایج ترین مشکلات بیماری دیابت محسوب می شود که تقریبا در 40% دیابتی ها دیده می شود. در این تحقیق، تاثیر عصاره الکلی خارشتر (Alhagi maurorum) بر میزان تغییرات لیپیدی در موش صحرایی نر بدنبال القای استرپتوزوتوسین بررسی شد .در این مطالعه تجربی از 42 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار استفاده شد که به 6 گروه هفت تایی در قالب گروههای کنترل ، شاهد دیابتی و تجربی تقسیم شدند. گروه کنترل: هیچ تیمار دارویی دریافت نکرد، گروه شاهد دیابتی : حیوانات این گروه mg/kg 70 استرپتوزوتوسین یک بار به صورت درون صفاقی در ابتدای دوره 2 ماهه آزمایش دریافت کردند، گروه تجربی 1 و 2: حیوانات این گروه به ترتیب 250 و 500 mg/kg عصاره الکلی خارشتر روزانه به طور دهانی طی 2 ماه دریافت کردند، گروه تجربی 3 و 4: حیوانات این گروه ابتدا 70 mg/kg استرپتوزوتوسین دریافت نموده و سپس طی یک دوره دو ماهه روزانه به ترتیب 250 و 500 mg/kg عصاره الکلی خارشتر دریافت کردند. 48 ساعت پس از دوره آزمایش ، نمونه های خونی تهیه و برای اندازه گیری سطح سرمی تری گلیسرید(TG)، کلسترول تام (TC) ، کلسترول LDL و کلسترول HDL تست شدند. غلظت سرمی تری گلیسرید و کلسترول LDL در گروه شاهد دیابتی (دریافت کننده 70 mg/kg استرپتوزوتوسین) نسبت به گروه کنترل افزایش معناداری در سطح p<0/05 نشان داد .غلظت سرمی تری گلیسرید و کلسترول LDL در گروه تجربی 2 (دریافت کننده 500 mg/kg عصاره الکلی خارشتر)نسبت به گروه کنترل کاهش معناداری را نشان داد. غلظت سرمی کلسترول تام در گروه تجربی 1 (دریافت کننده 250 mg/kg عصاره الکلی خارشتر به تنهایی) نسبت به گروه کنترل کاهش معناداری را در سطح p<0/05 نشان داد. همچنین کلسترول HDL در گروه تجربی 1 (دریافت کننده 250 mg/kg عصاره الکلی خارشتر به تنهایی) نسبت به گروه کنترل افزایش معناداری در سطح p<0/05 را نشان داد. غلظت سرمی تری گلیسرید و کلسترول LDL در گروه تجربی 4 (دریافت کننده 500 mg/kg عصاره الکلی خارشتر و استرپتوزوتوسین) در مقایسه با گروه دریافت کننده استرپتوزوتوسین کاهش معناداری را نشان داد. غلظت سرمی کلسترول HDL در گروه تجربی 3 (دریافت کننده 250 mg/kg عصاره الکلی خارشتر و استرپتوزوتوسین) در مقایسه با گروه دریافت کننده استرپتوزوتوسینافزایش معناداری را در سطح p<0/05 نشان داد. احتمالا عصاره الکلی خارشتر به واسطه خواص آنتی اکسیدانتی باعث کاهش سمیت استرپتوزوتوسین و بهبود سطوح لیپیدی سرم می گردد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی دریافت: 1395/10/26 | پذیرش: 1396/6/10 | انتشار: 1396/6/30