logo
دوره 4، شماره 8 - ( بهار 1400 )                   جلد 4 شماره 8 صفحات 482-473 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Yaryar M R, Marhamatizadeh M H, Payehdar A. Investigate the Contamination of Raw Milk Heavy Metals by Atomic Absorption Spectrophotometry in Marvdasht. J Altern Vet Med 2021; 4 (8) :473-482
URL: http://joavm.kazerun.iau.ir/article-1-66-fa.html
یاریار محمد رضا، مرحمتی زاده محمدحسین، پایه دار آرش. بررسی آلودگی فلزات سنگین شیر خام با طیف سنجی نوری جذب اتمی در شهرستان مرودشت. مجله طب دامپزشکی جایگزین. 1400; 4 (8) :473-482

URL: http://joavm.kazerun.iau.ir/article-1-66-fa.html


1- گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران
2- گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران ، drmarhamati@gmail.com
3- گروه زیست شناسی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران
چکیده:   (475 مشاهده)
زمینه و هدف: امروزه شیر گاو یکی از مهمترین و پرمصرف ترین شیرهای حیوانی مورد تغذیه توسط انسان و یک منبع منحصر فرد از مواد غذایی برای تمام سنین است. آلودگی شیر به فلزات سنگین مانند سرب، جیوه و کادمیوم یک خطر برای انسان به شمار می آید. مسمومیت با فلزات سنگین موجب اثرات نامطلوبی بر روی انسان می شود که در دوران کودکی بسیار شایعتر است. این مطالعه به منظور بررسی سطح سرب، جیوه و کادمیوم در شیرخام  شهرستان مرودشت انجام گرفت.
مواد و روش‏ها: در این مطالعه تعداد 30 نمونه شیرخام گاو از مراکز جمع آوری شیر شهرستان مرودشت جمع آوری و از نظر باقیمانده فلزات سنگین سرب، جیوه و کادمیوم با استفاده از روش طیف سنجی نوری جذب اتمی  مورد آزمایش قرار گرفتند.
یافته‏ ها: مشخص شد که میانگین سطح سرب برابر با 0/01217 و برای کادمیوم 0/01340  و جیوه 0/005 در نمونه ها بود که با توجه به حد استاندارد فلزات سرب، جیوه و کادمیوم شیر در کدکس، نشان دهنده آن است که میانگین غلظت تجمع یافته فلزات سرب در تمامی نمونه ها در حد مجاز بوده اما میانگین غلظت فلز کادمیوم و جیوه بیانگر تجاوز غلظت میانگین از حد مجاز می باشد.
 نتیجه گیری: اندازه گیری نمونه ها نشان داد که سطح سرب کمتر و سطح جیوه و کادمیوم بیشتر از حد استاندارد جهانی بوده بنابراین با هدف افزایش میزان سلامت و ایمنی غذایی برای مصرف کنندگان، در نظر گرفتن نظارتهای بیشتر از جمله نظارت بر خوراک مصرفی دام های شهرستان، آب مصرفی، محل کشت علوفه و کنترل آلاینده های منتشر شده از مراکز صنعتی مجاور دامداری ها توصیه می شود.
واژه‌های کلیدی: سرب، جیوه، کادمیوم، طیف سنجی نوری، مرودشت
متن کامل [PDF 658 kb]   (261 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت مواد غذایی
دریافت: 1399/11/9 | پذیرش: 1400/2/30 | انتشار: 1400/3/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.