logo
دوره 4، شماره 9 - ( تابستان 1400 )                   جلد 4 شماره 9 صفحات 525-512 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mousavi S M, Marhamatizadeh M H, Asmarian S. Evaluating the Contamination of Raw Milk in Jiroft City with Lead, Mercury and Cadmium by Atomic Absorption Optical Spectroscopy Method. J Altern Vet Med 2021; 4 (9) :512-525
URL: http://joavm.kazerun.iau.ir/article-1-74-fa.html
موسوی سید مهبد، مرحمتی زاده محمدحسین، اسماریان شیدا. بررسی میـزان آلودگی شیـر خام شهرستـان جیـرفت به سـرب، جیـوه و کادمیـوم با روش طیف سنجـی نـوری جـذب اتمـی. مجله طب دامپزشکی جایگزین. 1400; 4 (9) :512-525

URL: http://joavm.kazerun.iau.ir/article-1-74-fa.html


1- گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران
2- گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران ، drmarhamati@gmail.com
چکیده:   (139 مشاهده)
زمینه و هدف: امروزه شیر گاو یکی از مهم ترین و پرمصرف ترین شیرهای حیوانی مورد تغذیه توسط انسان و یک منبع منحصر به فرد از مواد غذایی برای تمام سنین است. آلودگی شیر به فلزات سنگین مانند سرب وجیوه و کادمیوم یک خطر برای سلامت انسان به شمار می‌آید. مسمومیت با سرب و جیوه و کادمیوم موجب اثرات نامطلوبی بر روی سلامت انسان می‌شود که در دوران کودکی بسیار شایع تر است. لذا این پژوهش با هدف بررسی غلظت عناصر سرب و جیوه و کادمیوم در شیر خام گاوداری‌های مستقر در اطراف شهرستان جیرفت در سال 1400 انجام یافت.
مواد و روشها: پس از انتخاب 10 مزارع  گاوداری به طور تصادفی در اطراف شهر جیرفت  و تهیه 10 نمونه در آزمایشگاه نسبت به هضم اسیدی نمونه‌ها مطابق با روش AOAC اقدام گردید. سپس غلظت عناصر بر اساس روش اسپکترومتری جذب اتمی کوره  اندازه گیری شد. برای پردازش آماری نتایج نیز از نرم افزار SPSS استفاده گردید.
یافته ها: نتایج نشان داد که میانگین غلظت عناصر برای سرب، کادمیوم و جیوه به ترتیب 0/013647 و 0/0012520 و 0/002 میلی گرم در لیتر بود. با توجه به معیارهای بین المللی (Codex) و استاندارد ملی ایران، میانگین غلظت تجمع یافته فلزات سرب، کادمیوم و جیوه در نمونه‌ها در حد مجاز بوده و اندازه گیری نمونه‌ها نشان داد که سطح سرب (ppm 1) و کادمیوم (ppm 0.01) و جیوه کمتر از حد استاندارد و فقط در یک نمونه میزان سرب از حد استانداد تجاوز نموده است.
نتیجه گیری: نتیجه این مطالعه نشان داد که سطح سرب، کادمیوم و جیوه در شهرستان جیرفت در حد استاندارد و مجاز می باشد با این حال پیشنهاد می گردد به منظور افزایش ایمنی و سلامت مصرف کنندگان، نظارتهای بیشتری بر دامداری ها و مراکز صنعتی مجاور دامداری ها صورت پذیرد.
واژه‌های کلیدی: شیر، گاو، سرب، کادمیوم، جیوه، جیرفت
متن کامل [PDF 748 kb]   (82 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت مواد غذایی
دریافت: 1400/1/15 | پذیرش: 1400/5/1 | انتشار: 1400/6/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.