Rahimi E, Vahrd Dehkordi N, Heidarzadi M A. Investigation of Cadmium Contamination of Raw Milk in Goats and Sheep by Atomic Absorption Spectrometer Method in Chaharmahal and Bakhtiari Province, Iran. J Altern Vet Med 2021; 4 (11) :609-616
URL:
http://joavm.kazerun.iau.ir/article-1-80-fa.html
رحیمی ابراهیم، واحد دهکردی نجمه، حیدرزادی محمد امین. بررسی آلودگی شیر خام در بز و گوسفند به کادمیوم با روش اسپکترومتر جذب اتمی در استان چهارمحال و بختیاری، ایران. مجله طب دامپزشکی جایگزین. 1400; 4 (11) :609-616
URL: http://joavm.kazerun.iau.ir/article-1-80-fa.html
1- گروه بهداشت مواد غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران ، ebrahimrahimi55@yahoo.com
2- گروه بهداشت مواد غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
3- دانشجوی دکترای تخصصی بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
چکیده: (252 مشاهده)
زمینه و هدف: شیر بز و گوسفند به دلیل دارا بودن میزان املاح، پروتئین و چربی بیشتر نسبت به گاو، بسیار مورد توجه قرار گرفته و بر همین اساس سنجش کیفیت آنها از لحاظ آلودگیهای شیمیایی نیز حائز اهمیت است. هدف از این مطالعه بررسی آلودگی شیر خام در بز و گوسفند به کادمیوم با روش اسپکترومتر جذب اتمی در استان چهارمحال و بختیاری بود.
مواد و روش ها: در این مطالعه 74 نمونه از شیرهای خام بز و گوسفند به صورت تصادفی از شهرستانهای لردگان، سامان، کیار، کوهرنگ و اردل جمع آوری و به آزمایشگاه تخصصی بهداشت مواد غذایی دانشگاه آزاد شهرکرد جهت انجام آزمایش منتقل شدند. آزمایش مطابق با استاندارد AOAC انجام شد. غلظت کادمیوم بر اساس روش اسپکترومتر جذب اتمی کوره (GFAAS) اندازهگیری شد.
یافته ها: میانگین غلظت کادمیوم در نمونه شیر خام گوسفند 1/53±3/31 و در شیر خام بز 1/23±2/33 نانوگرم در گرم به دست آمد که این میانگین در محدوده طبیعی است. نتایج مطالعه نشان داد که غلظت کادمیوم در تمام نمونه های شیر خام گوسفند و بز کمتر از حداکثر مجاز گزارش شده توسط کدکس (500 نانوگرم در گرم) بوده است.
نتیجه گیری: بنابر نتایج به دست آمده از مطالعه حاضر، غلظت کادمیوم در نمونه های شیر گوسفند و بز پایین و خطری برای مصرف کنندگان به همراه نداشته با این وجود غلظت کادمیوم در نمونه های شیر گوسفند و بز اخذ شده از مناطق صنعتی همچون لردگان به مراتب بالاتر از سایر مناطق بوده است. لذا بهتر است از چرای دامها در این مناطق و نزدیک شدن به اتوبانهای پرتردد و کارخانجات با آلودگی بالا همچون پتروشیمی خودداری شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
بهداشت مواد غذایی دریافت: 1400/9/2 | پذیرش: 1400/11/3 | انتشار: 1400/12/1