logo
دوره 4، شماره 11 - ( زمستان 1400 )                   جلد 4 شماره 11 صفحات 667-654 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hosseini M, Marhamatizadeh M H, Payehdar A. The Effect of Aqueous Extract of Feverfew Plant (Tanacetum partheniumL.) on the Growth of Lactobacillus Acidophilus and Bifidobacterium Bifidum Bacteria in Probiotic Milk and Yogurt. J Altern Vet Med 2021; 4 (11) :654-667
URL: http://joavm.kazerun.iau.ir/article-1-84-fa.html
حسینی مسعود، مرحمتی زاده محمدحسین، پایه دار آرش. تاثیر عصاره آبی گیاه مخلصه (Tanacetum parthenium L.) بر روند رشد باکتری های لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدوباکتریوم بیفیدوم در شیر و ماست پروبیوتیک. مجله طب دامپزشکی جایگزین. 1400; 4 (11) :654-667

URL: http://joavm.kazerun.iau.ir/article-1-84-fa.html


1- گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران
2- گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران ، drmarhamati@gmail.com
3- گروه زیست شناسی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران
چکیده:   (158 مشاهده)
زمینه و هدف: گیاه مخلصه یک گیاه دارویی است که در طیف وسیعی از بیماریها کاربرد دارد. با این حال تاکنون تاثیر این گیاه بر روی رشد باکتریهای پروبیوتیک برررسی نشده است. در این تحقیق امکان تولید ماده غذایی بر پایه شیر و ماست پروبیوتیکی با عصاره آبی گیاه مخلصه (Tanacetum parthenium L.) مورد ارزیابی قرارگرفت.
مواد و روش ها: جهت تعیین تاثیر  دوزهای مختلف عصاره آبی گیاه مخلصه بر رشد باکتری های پروبیوتیک بیفیدوباکتریوم بیفیدوم و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در مرحله اول (شیر) و در مرحله دوم (ماست)، 0/33 گرم از باکتری لیوفیلیزه ی بیفیدوباکتریوم بیفیدوم و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس به طور جداگانه به یک لیتر شیر کم چرب استریلیزه افزوده گردید. اسیدیته،pH و رشد میکروب ها در دوران گرمخانه گذاری و ماندگاری مورد بررسی قرار گرفت و در روز هفتم پس از تولید محصولات مورد ارزیابی حسی قرار گرفتند.همچنین، در انتهای مطالعه میزان کلسترول و تری گلیسرید موشهای صحرایی اندازه گیری شد.
یافته ها: در نمونه های حاوی باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و باکتری بیفیدوباکتریوم بیفیدوم مشاهده شد که افزایش غلظت عصاره آبی گیاه مخلصه طعم مطلوبی به ماست داد ودر تمامی نمونه ها ماست دارای قوام بسیارخوبی بود و ماست 0/1% مخلصه بهترین طعم را داشت. در ارزیابی کشت میکروبی، باکتری های پروبیوتیک بیفیدوباکتریوم بیفیدوم نسبت به لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس روی محیط MRS Agar رشد خوبی نداشتند. با بررسی نتایج مشخص شد که افزایش غلظت عصاره آبی گیاه مخلصه اثر مثبت بر روی رشد باکتری های پروبیوتیک لاکتو باسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدو باکتریوم بیفیدم در شیر وماست پروبیوتیکی داشت. در ادامه جهت ارزیابی اثر بخشی تولیدات شیر پروبیوتیکی بیفیدوباکتریوم بیفیدم و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس با غلظتهای مختلف عصاره آبی گیاه مخلصه بر میزان کلسترول و تری گلیسرید موشهای صحرایی، بررسی ها و آزمایشهای تجربی صورت گرفت که شیر پروبیوتیکی حاوی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و همچنین شیرپروبیوتیکی حاوی بیفیدوباکتریوم بیفیدوم حاوی عصاره مخلصه 0/1% بیشترین تاثیر را در کاهش کلسترول داشتند. شیر لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس حاوی 0/1% عصاره آبی مخلصه و شیر بیفیدوباکتریوم بیفیدوم حاوی عصاره 0/3% مخلصه بیشترین تاثیر را در کاهش تری گلیسرید در موشهای صحرایی داشتند.
نتیجه گیری: عصاره آبی گیاه مخلصه دارای اثر مثبت بر روی رشد باکتری های پروبیوتیک لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدوباکتریوم بیفیدم  در شیر و ماست پروبیوتیکی است. همچنین، شیر پروبیوتیکی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدوباکتریوم بیفیدم  حاوی عصاره آبی مخلصه تاثیر مثبتی در کاهش کلسترول و تری گلیسرید  در موشهای صحرایی دارد.
متن کامل [PDF 1017 kb]   (102 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت مواد غذایی
دریافت: 1400/10/19 | پذیرش: 1400/11/28 | انتشار: 1400/12/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.