ayazi N, Heidarzadi M A, Kohneh Poushi M, Karami M, Sabzibalkhkanlo A, Gorgin Karaji K. Investigating the Amount of Microbial Contamination of Pasteurized Milk in Kermanshah City with Coliform and the Total Number of Bacteria. J Altern Vet Med 2022; 5 (12) :702-709
URL:
http://joavm.kazerun.iau.ir/article-1-91-fa.html
ایازی نادیا، حیدرزادی محمدامین، کهنه پوشی محمود، کرمی محسن، سبزی بلخکانلو احمد، گرگین کرجی کتایون. بررسی میزان آلودگی میکروبی شیرهای پاستوریزه شهرستان کرمانشاه به کلی فرم و تعداد کل باکتری ها. مجله طب دامپزشکی جایگزین. 1401; 5 (12) :702-709
URL: http://joavm.kazerun.iau.ir/article-1-91-fa.html
1- کارشناس ارشد میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی سنندج، سنندج، ایران
2- دانشجوی دکترا تخصصی بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران ، heidarzadi1373@gmail.com
3- دانش آموخته بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
4- دانش آموخته کارشناسی ارشدعلوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
5- دانش آموخته مهندسی کشاورزی، مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد سنندج، سنندج، ایران
چکیده: (352 مشاهده)
زمینه و هدف: یکی از پرمصرفترین محصولات لبنی، شیر می باشد که از ارزش غذایی بالایی برخوردار است و به دلیل دارا بودن موادمغذی، محیط مطلوبی برای رشد میکروارگانیسم ها می باشد که به دلیل حساس بودن این فرآورده، اطمینان از کیفیت بهداشتی و باکتریولوژیکی بعد از پاستوریزاسیون، از اهمیت ویژهای برخوردار است. هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان آلودگی کلی فرمی و سنجش تعداد کلی باکتری ها در شیرهای پاستوریزه استان کرمانشاه می باشد.
مواد و روش ها: برای سنجش میزان آلودگی بار میکروبی شیرهای پاستوریزه شهرستان کرمانشاه، کلی فرمها را به روش محتمل ترین تعداد MPN بر روی محیط کشت لاکتوز برات و جهت شمارش کلـی بـاکتری هـا از استاندارد با شماره 5272 انجام گرفت. داده ها با استفاده از آزمون آماری آنوا یک طرفه و نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام گرفت.
یافته ها: نتایج حاصل از آزمایش 144 نمونه شیر پاستوریزه که در طی دوازده ماه انجام گرفت، نشان داد که میزان آلودگی 46 درصد (29 مورد از 144 مورد) بود و بیشترین میزان آلودگی به کلی فرم در تیرماه با 4 مورد (3/33 درصد) و کمترین میزان آلودگی مربوط به ماه های مرداد و آبان با 1 مورد (33/8 درصد) بود. همچنین بیشترین مقدار آلودگی تعداد کلی باکتری ها به ترتیب مربوط به ماه های تیر، مرداد و شهریور و کمترین مربوط به دی ماه بود.
نتیجه گیری: با توجه به آنالیزهای به دست آمده، مشخص شد که میزان آلودگی کلی فرمی و تعداد کلی باکتری ها، کمتر از میزان استاندارد بوده و نشان دهنده استاندارد بودن سیستم های نظارتی، HACCP و بهداشتی در زنجیره پاستوریزاسیون است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
بهداشت مواد غذایی دریافت: 1400/11/26 | پذیرش: 1401/1/20 | انتشار: 1401/3/10